‘Mobiel opereren’ bij overgewicht

Met de Doc Heavy breidde Doge Medical, na de Doc Classic en de Doc Maxi & Doc One haar portfolio ‘mobiel opereren’ verder uit. De Doc Heavy is bedoeld voor mensen met fors overgewicht. Een doelgroep die in de huidige maatschappij in omvang groeit en dus voor Doge een nieuwe uitdaging vormde in de range ‘mobiele operatiestoelen’. Scope werd hier opnieuw bij betrokken voor het ontwerp en de ontwikkeling

Specifieke doelgroep

Scope ging op zoek naar aanknopingspunten voor specifieke eigenschappen van een stoel voor zwaarlijvige mensen. Het bestuderen van de algemene gebruiksbeschrijving leverde eerste aanknopingspunten op. Maar eigenlijk bleek al snel dat er over het gebruik van operatiestoelen bij zware mensen en over hun ergonomie nog te weinig gegevens beschikbaar waren.

Gebruiksomgeving en behoeften

Daarom werd door Scope in de obesitas kliniek van het Rijnstate ziekenhuis meegekeken bij operaties. Daar bleek dat artsen tijdens deze operaties erg voorover moeten staan. Om dit te kunnen voorkomen zijn in de Doc Heavy de punten waarover de stoel kan bewegen anders geplaatst. Om meer te leren over de ervaringen van zwaarlijvige mensen met operaties, werd samen met de obesitas vereniging een focusgroep bij elkaar gebracht. In gesprek met deze groep bleek onder andere dat het nodig was om de zitdiepte van de stoel aan te passen, om zo de zithouding te verbeteren.

Zonder transfers behandelen

Een belangrijk kenmerk van de ‘Doc range’ mobiele operatiestoelen, is dat patiënten geen transfers hoeven te maken. Tijdens het traject van onderzoek en behandeling worden de stoel en de patiënt samen verplaatst! Dit maakt de Doc Heavy zeer geschikt voor het behandelen van mensen met fors overgewicht.

Ergonomie in functioneel model

In samenspraak met de TU Delft werd op basis van alle verzamelde data specifieke ergonomie ontwikkeld voor mensen met fors overgewicht. Deze vormde de basis voor een eerste functioneel model. Hierin werd zo respectvol mogelijk rekening gehouden met de omvang en het gewicht van zware mensen. Er werd bijvoorbeeld bij het plaatsen van de scharnierpunten rekening gehouden met de manier waarop zij hun ledematen bewegen. Steeds werd gewaakt voor het creëren van een stoel met een stigmatiserend uiterlijk.

Testen

Met het functionele model is Scope opnieuw bij de TU Delft op bezoek gegaan. Daar werd samen gewerkt aan het uitvoerig testen van het ontwerp. Hierbij kregen zij opnieuw hulp van leden van de focusgroep. Dit leverde allerlei bruikbare gegevens op, die verdere optimalisatie van deze ‘mobiele operatiestoel’ mogelijk maakten. In deze fase werden ook alle benodigde elektronica en software ontwikkeld en werd door Scope een uitgebreid pakket aan technische eisen in het ontwerp geïntegreerd.

Design

Met het uiterlijk en de totale uitstraling van deze operatiestoel wilde Doge aansluiten bij de totale range van eerder ontwikkelde, ‘mobiele’ operatiestoelen. Daarom werd in deze stoel opnieuw gekozen voor een gladde buitenkant, die makkelijk is schoon te maken en vriendelijk, elegant en licht oogt. Door het wegontwerpen van technische details, krijgt ook deze stoel een rustige uitstraling. Scope integreerde een uitgebreid pakket aan technische eisen in het ontwerp en begeleidde de medische keuringen van de stoelen.