From medical
necessity, towards
an aspired design object.

summary of the endoscope cabinet

Olympus en Van Vliet Medical Supplies wilden de Duitse markt op met een nieuwe, betere versie van hun bestaande endoscopenkast. Vanuit de droogkast kunnen de medische instrumenten, zonder ze (opnieuw) te desinfecteren, onmiddellijk worden gebruikt. Scope Design heeft zich gefocust op efficiency en de beleving van de gebruiker. De nieuwe NG800 kenmerkt zich door een onderscheidende uiterlijk, grotere capaciteit en meer gebruiksgemak. De nieuwe endoscopendroogkast is geen standalone product, maar als modulair systeem af te stemmen op de wensen van de gebruiker. Het ontwerp leverde de prijs op voor Goed Industrieel Ontwerp 2018.

design brief

Olympus en Van Vliet Medical Supplies wilden de Duitse markt op met een nieuwe, betere versie van hun bestaande endoscopenkast. Zo’n kast droogt en bewaart flexibele, medische endoscopen. Vanuit de droogkast kunnen de medische instrumenten, zonder ze (opnieuw) te desinfecteren, onmiddellijk worden gebruikt, zelfs na lange bewaarperioden. Scope Design kreeg de uitdaging om deze nieuwe versie te ontwerpen.

The approach of the project

Scope Design heeft zich gefocust op efficiency en de beleving van de gebruiker. In een omgeving met overdruk worden de endoscopen door een gelijkmatige luchtstroom gedroogd en bewaard in een HEPA-gefilterd klimaat. Individuele flowsensoren bepalen per instrument de exacte luchtstroom. Door met één techniekdeel (elektronica, ventilator, filter e.d.) twéé kasten (met acht endoscopen) aan te sturen, heeft Scope Design ervoor gezorgd dat er meer capaciteit beschikbaar is in dezelfde ruimte. Een andere verbetering is de statusindicatie aan de bovenzijde, waardoor verpleegkundigen in één oogopslag de beschikbaarheid van instrumenten kunnen zien. De status van het droogproces is af te lezen aan de verlichting in verschillende kleuren, waardoor zorgprofessionals van een afstand kunnen zien hoever het droogproces is gevorderd. Dat scheelt tijdrovende tripjes naar het display en verbetert de interactie tussen gebruiker en product.

THE DESIGN RESULT

De nieuwe NG800 kenmerkt zich door een onderscheidende uiterlijk, met een doorlopende ronde vorm en een iets naar achteren liggend techniekcompartiment. De kast is eenvoudig schoon te maken, overzichtelijk, bijzonder ergonomisch en visueel aantrekkelijk. De endoscopen hangen geordend naast elkaar en zijn verbonden met één enkele luchtaansluiting, geïntegreerd in de plafondarm. De endoscopen zijn nu van buiten de kast beter zichtbaar dankzij glazen deuren. De nieuwe endoscopendroogkast is geen standalone product, maar als modulair systeem af te stemmen op de wensen van de gebruiker. Het ontwerp leverde de prijs op voor Goed Industrieel Ontwerp 2018.