More attractive,
accessible and affordable
solution for reservoir tanks

summary of AGRIFAC

Agrifac maakt grote landbouwmachines die zijn voorzien van een enorme vloeistoftank van 8.000 liter. Door te kiezen voor een ander productieproces (rotatiegieten) en ander materiaal (kunststof in plaats van composiet), zorgden we ervoor dat het produceren van de vloeistoftanks eenvoudiger, sneller, milieubewuster, minder bewerkelijk en goedkoper werd. Het was daarbij onze ambitie om de productfamilie op een consistente manier uit te breiden. Het toekomstbestendige ontwerp voor de Condor Endurance leverde ‘Goed Industrieel Ontwerp 2014’ op.

design brief

Agrifac wilde het productieproces van bestaande (vloeistof)tanks in hun landbouwmachines optimaliseren. Ze vroegen aan Scope Design om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken en daarbij rekening te houden met een breed palet aan technische randvoorwaarden en eisen, zowel qua vormgeving als functionaliteit. Door te kiezen voor een ander productieproces (rotatiegieten) en ander materiaal (kunststof in plaats van composiet), zorgden we ervoor dat het produceren van de vloeistoftanks eenvoudiger, sneller, milieubewuster, minder bewerkelijk en goedkoper werd. Ons ontwerp moest vanwege de acht ton aan vloeistofinhoud ook erg sterk en stijf zijn. Tijdens het remmen schuift deze massa immers naar voren en creëert zo een enorme druk in alle richtingen.

The approach of the project

De vraag van Agrifac Machinery B.V. was voor Scope een mooie uitdaging, zeker gezien de omvang van de machines. Scope realiseerde één van de grootste rotatie-gegoten onderdelen in Europa. Scope maakt tijdens het ontwerpproces continu gebruik van prototypes op reële schaalgrootte om de kwaliteit en de haalbaarheid van het resultaat te kunnen inschatten. Voor deze machine van zo’n 2,5 meter breed, vier meter hoog en acht meter lang was dat een uitdaging. Door het ontwerp één op één uit te printen en op te hangen, konden we dit toch simuleren. Door bestaande machines in de assemblagehal bij Agrifac te analyseren, leerden wij meer over hoe alle onderdelen van de machine werken, over het uiterlijk van de machines en hoe zij functioneren.

THE DESIGN RESULT

Agrifac is een sterk internationaal merk dat door de jaren heen zijn sporen heeft verdiend. Scope heeft dit meegenomen in de schetsen voor de nieuwe Condor Endurance. Het was daarbij onze ambitie om de productfamilie op een consistente manier uit te breiden. Bij de Condor Endurance hebben we daarom de lijn in de ontwerpen van de vorige machines gevolgd. Binnen die solide basis maakten we een meer toekomstgericht ontwerp dat vernieuwend is qua uiterlijk en qua functionaliteit.

Het leverde een ‘Goed Industrieel Ontwerp 2014’ op.