maximum mobility
and ease of use for
operating rooms worldwide

summary of the DOGE OPERATION CHAIR

Doge Medical wilde een nieuwe generatie operatiestoelen in het medium care segment. De opgave voor Scope lag in het realiseren van een operatiestoel waarmee het medisch personeel gemakkelijk kan werken, eenvoudig schoon is te houden en aantrekkelijk is in kostprijs. Om inzicht te krijgen in het dagelijkse zorgprocessen en gebruik van operatiestoelen, ging Scope Design op stage. Het ontwerp werd een lichtgewicht stoel met een elegante vormgeving. In plaats van metaal is een composiet gebruikt voor de constructie. Behalve minder gewicht en een lagere kostprijs, heeft dit materiaal als voordeel dat het gemakkelijker is te reinigen. Het ontwerp won de Red Dot award 2009 en Goed Industrieel Ontwerp 2009.

design brief

Doge Medical wilde een nieuwe generatie operatiestoelen in het medium care segment. Deze stoelen worden bijvoorbeeld gebruikt in operatiekamers bij dermatologie, orthopedie en vaatchirurgie. Daarnaast worden de stoelen ingezet bij KNO-behandelingen en in poliklinieken. De opgave voor Scope Design lag in het realiseren van een operatiestoel waarmee het medisch personeel gemakkelijk kan werken, eenvoudig schoon is te houden en aantrekkelijk is in kostprijs.

The approach of the project

Om inzicht te krijgen in het dagelijkse zorgprocessen en gebruik van operatiestoelen, ging Scope Design op stage. We liepen enige tijd mee in operatiekamers. We kwamen erachter dat het transport van verpleegruimte naar de behandel- of operatiekamer belastend kan zijn voor de patiënt én het personeel. Mobiele operatiestoelen maken het mogelijk om patiënt en stoel tegelijkertijd te verplaatsen.

Daarnaast hebben we de markt zorgvuldig in kaart gebracht en een concurrentieanalyse uitgevoerd. De opdracht van Doge Medical en de resultaten van ons onderzoek, leverden een aantal uitgangspunten voor het ontwerp op: maximale mobiliteit, dus minimaal gewicht en eenvoudig in bediening, gebruik en onderhoud. Behalve de constructie en het design, tekende Scope Design ook voor de toegepaste techniek, elektronica en software.

THE DESIGN RESULT

Nadat de ontwerpen uitvoerig waren getest, presenteerde Scope Design een lichtgewicht stoel met een elegante vormgeving. In plaats van metaal is een composiet gebruikt voor de constructie. Behalve minder gewicht en een lagere kostprijs, heeft dit materiaal als voordeel dat het gemakkelijker is te reinigen. Technische details hebben we zoveel mogelijk weggewerkt, wat de operatiestoel een rustige uitstraling geeft. In een hectische omgeving van een ziekenhuis is dat geen overbodige luxe. Het resultaat is een ontwerp dat succesvol door de medische keuringen kwam en voldoet aan alle technische eisen. Het ontwerp won de Red Dot award 2009 en Goed Industrieel Ontwerp 2009. NRC Handelsblad plaatste het in 2013 op nummer negentien van de innovatietop-100.