From medical
necessity, towards
an aspired design object

summary of the endoscope cabinet

Olympus en Van Vliet Medical Supplies wilden hun GV700 endoscopen droogkast grondig her ontwikkelen. Vanuit de droogkast kunnen de medische instrumenten, zonder ze (opnieuw) te desinfecteren, onmiddellijk worden gebruikt. Scope Design heeft zich gefocust op efficiency en de beleving van de gebruiker. De nieuwe NG800 kenmerkt zich door een onderscheidend uiterlijk, grotere capaciteit en meer gebruiksgemak. De nieuwe endoscopendroogkast is geen standalone product, maar als modulair systeem af te stemmen op de situatie van de gebruiker. De NG800 is nationaal en internationaal onderscheiden met een GIO- en een IF award . 

design brief

In een markt waarin endoscopisch opereren steeds belangrijker wordt, wilden Olympus en Van Vliet Medical Supplies een nieuwe, betere versie van hun bestaande endoscopenkast realiseren. De scopenkast droogt én bewaart flexibele, medische endoscopen, die artsen gebruiken voor inwendig onderzoek bij patiënten. Vanuit de droogkast kunnen de medische instrumenten, zonder ze (opnieuw) te desinfecteren, onmiddellijk worden gebruikt, zelfs na lange bewaarperioden. Scope Design kreeg de uitdaging om deze nieuwe ‘futureproof’ versie te ontwerpen en ontwikkelen. 

The approach of the project

Scope Design focust zich op slimme functionele vernieuwingen in een nieuw, onderscheidend design. Dit project illustreert waar dit in de praktijk allemaal toe kan leiden. Zo is bijvoorbeeld de capaciteit vergroot met ruim 20% en een drogeomgeving met overdruk gecreëerd. Hierin worden de endoscopen gedroogd in een slimme, gelijkmatige stroom van HEPA-gefilterde lucht die de totale luchtstroom in de kast garandeert klimaat 

Door hiermee ook drukopbouw in de kast te creëren, wordt geborgd dat de instrumenten in deze HEPA-gefilterde omgeving bewaard kunnen worden. Na het openen van de deuren wordt de omgevingslucht extra snel ververst en wordt opnieuw een overdruk opgebouwd. De interne kanalen van de endoscopen worden gedroogd/gevuld? met extra gedroogde medische perslucht. Individuele flowsensoren bepalen per instrument de exacte luchtstroom. Door elk instrument aan te sluiten op één makkelijk bereikbare, centrale aansluiting is de bedrijfszekerheid verbeterd en het aansluiten door de gebruiker vergemakkelijkt.  

efficiency gains

Scope bedacht een nieuwe ophanging voor de endoscopen, waardoor er nu niet zeven, maar acht scopen in dezelfde kast passen. Tegelijk werd het mogelijk gemaakt om met één techniekdeel (elektronica, ventilator, filter e.d.) in plaats van één nu twee kasten met acht endoscopen aan te sturen. Alles bij elkaar is op deze manier de beschikbare droogcapaciteit, in een gelijk gebleven ruimte, toegenomen met 22 %! 

Innovation in production

Bij de klant bestond de wens om de bestaande kast significant goedkoper te kunnen produceren. Scope creëeerde een ontwerp dat gebruik maakt van slimme oplossingen uit de stalen kantoorkast productie.  

Zo kan de NG800 nu net zo efficiënt en tegen lagere kosten gemaakt worden. 

Ook werden de deuren van de bestaande kasten vereenvoudigd. De metalen deuren met ruitjes werden vervangen door volledig glazen deuren. Eenvoudiger, mooier en met beter zicht op het product en de totale interactie. Door deze ontwerpwijziging introduceerden we mogelijk risico’s op het gebied van de bedrijfszekerheid en veiligheid.  Daarom heeft Scope direct na de conceptkeuze met functionele modellen de risico’s van het gebruik van glazen deuren uitvoerig getest. Om zo vroeg in het proces zekerheid te krijgen dat de keuze voor glazen deuren de juiste was en de klant ook wat dit betreft zou kunnen voldoen aan de veeleisende medische regelgeving. 

Modular system

De nieuwe endoscopendroogkast is geen standalone product, maar als modulair systeem af te stemmen op de specifieke situatie in ziekenhuizen en de wensen van de gebruikers. Door de verschillende configuratiemogelijkheden (4, 8 of 8+4 of 8+8 endoscopen) kunnen ziekenhuizen in de daarvoor beschikbare ruimte een efficiënte droog– en bewaaroplossing creëren.

Improved interaction design

Dankzij de vernieuwde statusindicatie de binnenin de kast boven de endoscopen, kunnen verpleegkundigen in één oogopslag de beschikbaarheid van de instrumenten zien. De beschikbaarheid van de instrumenten is af te lezen aan de verlichting in verschillende kleuren, waardoor zorgprofessionals dit van een afstand direct kunnen zien. Dat scheelt tijdrovende tripjes naar het display en verbetert de interactie tussen gebruiker en product. 

 

THE DESIGN RESULT

De nieuwe NG800 kenmerkt zich door een onderscheidend uiterlijk, met een doorlopende ronde vorm en een iets naar achteren liggend techniekcompartiment. De kast is overzichtelijk, eenvoudig schoon te maken, bijzonder ergonomisch en visueel aantrekkelijk. De endoscopen zijn van buiten de kast beter zichtbaar dankzij de glazen deuren. De endoscopen hangen geordend naast elkaar en zijn verbonden met één enkele luchtaansluiting, geïntegreerd in de plafondarm. Door gebruik te maken van één aansluiting is het aantal handelingen met de endoscopen verminderd en de kans op fouten verkleind.