designing a
smarter product
for medical usage

summary of the OMNITEK

Omnitek vroeg Scope Design om een nieuw design voor de viscositeitsmeter S-flow. Tegelijkertijd werd door Omnitek gewerkt aan een technische upgrade van de machine zelf. Scope Design deed onderzoek naar de bestaande machine en veldonderzoek in laboratoria. Tegelijkertijd werd inhoudelijk afgestemd Omnitek, die werkten aan de update van het instrument. De nieuwe S-Flow is een compact en visueel gebalanceerd product geworden. De graphical user interface van het nieuwe 12”touchscreen is ook door Scope Design ontworpen. 

design brief

Omnitek vroeg Scope Design om een nieuw design voor de viscositeitsmeter S-flow. Tegelijkertijd werd door Omnitek gewerkt aan een technische upgrade van de machine zelf. De S-flow moest een eigentijds uiterlijk krijgen, passend bij de vormtaal van andere laboratorium apparatuur in de petrochemische industrie. De wens was een compact apparaat met alle functies en elementen geïntegreerd, zoals het touchscreen, de olietank en de drukmeter. Ook het onderhoud aan de S-flow moest eenvoudig en zonder verplaatsing mogelijk zijn. Het bestaande touchscreen moest gemoderniseerd worden en samen met een nieuwe behuizing een high end look aan het instrument geven. 

The approach of the project

Scope Design startte het traject met onderzoek naar de bouw en functies van de bestaande machine en overall werking van een viscositeitsmeter. Er werd veldonderzoek gedaan in laboratoria waar de machine wordt gebruikt en er werden interviews gehouden met laboranten. Tegelijkertijd werd inhoudelijk gebrainstormd met het interne team van Omnitek, die werkten aan de update van het instrument.  

THE DESIGN RESULT

De nieuwe S-Flow is een compact en visueel gebalanceerd product geworden. Door te zorgen voor een integratie van alle onderdelen en functies in het instrument, kon Scope Design een totaal design voor de buitenkant ontwikkelen. En deze integratie maakte het ook mogelijk om een meer opgeruimde en georganiseerde werkplek te kunnen creëren in het laboratorium.  

Het 12 inch scherm om de S-Flow mee te bedienen, springt meteen in het oog. Naast het touchscreen is ook het concept van de bijbehorende graphical user interface door Scope Design ontworpen.  

Door gebruik te maken van verschillende kleuren om de verschillende onderdelen (vloeistoftank, elektronische onderdelen etc.) aan te duiden, werden het gebruik van de machine eenvoudiger. De glazen flessen zijn geïntegreerd in de machine en toch zichtbaar gehouden. 

Op de beurs in Rotterdam, de PEFTEK, is de machine geïntroduceerd en Omnitek ontving meteen aankooporders.