contemporary
indoor mobility

summary of the rollbuddy

LIAM heeft Scope gevraagd om een indoor transportmiddel te ontwikkelen, genaamd Rollbuddy. Het is bedoeld als eerste hulpmiddel in huis, gericht op gebruikers met beginnend verminderde mobiliteit. Met vriendelijke materialen en moderne looks overbrugt Rollbuddy het stigma dat op een rollator ligt. Het is een product welke ondersteuning biedt in huis voor het vervoeren van drinken en etenswaren op het op te tillen dienblad, en voor het vervoeren van persoonlijke items in de stoffen lade. De Rollbuddy heeft een remhendel over de hele breedte met een automatisch remsysteem, waarmee gebruiksgemak en enkelhandig gebruik mogelijk gemaakt wordt.

Potentiële gebruikers van de Rollbuddy zijn vaak nog niet bereid om een hulpmiddel in huis te nemen. Er ligt een stigma op een rollator. Daarnaast is ook het ontwerp van veel rollators is vaak uitgevoerd voor de functionele toepassing, en voor oudere gebruikers. In het ontwerp van Rollbuddy is het belangrijk geweest om een hulpmiddel te ontwerpen dat in een modern interieur past en aanspreekt met zijn looks. Om dat te bereiken zijn er moderne lijnvoering en lichte verhoudingen toegepast, en is dit gecombineerd met materialen uit de meubelindustrie zoals hout, vilt en leer. Daarmee is het product ook onderscheiden met een iF award in 2022, waarmee het geprezen wordt door een internationale jury van design experts.

Design Brief

Scope heeft in samenwerking met LIAM het volledige ontwerpproces uitgevoerd. Van ideevorming en vormgeving tot engineering, productieoptimalisaties en technische tekeningpakketten. Gedurende het hele ontwerptraject was het van belang om het stigma te overwinnen door een product te ontwerpen wat tot de verbeelding spreekt, goed werkt en een unieke toepassing heeft. Daarmee bereikt Rollbuddy een unieke, vernieuwende positie in de markt.

THE APPROACH  OF THE PROJECT

Scope heeft in samenwerking met LIAM het volledige ontwerpproces uitgevoerd. Van ideevorming en vormgeving tot engineering, productieoptimalisaties en technische tekeningpakketten. Gedurende het hele ontwerptraject was het van belang om het stigma te overwinnen door een product te ontwerpen wat tot de verbeelding spreekt, goed werkt en een unieke toepassing heeft. Daarmee bereikt Rollbuddy een unieke, vernieuwende positie in de markt.

Blending IN THE INTERIOR

Met de toepassing van materialen die ook veel in de meubelindustrie toegepast worden, zoals hout, stof, leren details en zwart metaal, is Rollbuddy zo gemaakt dat het zo goed als mogelijk kan opgaan in het hedendaagse interieur. Het echte hout zorgt voor warmte in de uitstraling het product. Het houten dienblad is los te nemen en behandeld met een anti-slip coating om te voorkomen dat je dranken of andere te vervoeren spullen van het dienblad afglijden. De vilten lade biedt bescherming voor persoonlijke items, zoals een tablet, laptop en telefoon, en zorgt dat deze items een vaste plek kunnen krijgen.

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het hedendaagse interieur zijn er naast de huiselijke materialen drie verschillende kleurvariaties uitgebracht. Met deze kleurvarianten kan Rollbuddy zo gekozen worden dat het op kan gaan in het interieur van de gebruiker.

AUTOMATIC BRAKE

Rollbuddy heeft een volledig nieuw en zelf ontwikkeld automatisch remsysteem. Rollbuddy remt uit zichzelf, totdat de hendel aangetrokken wordt, of in zijn vrije stand gezet wordt. Daarmee is het een gemakkelijk te gebruiken product, wat zelfs met één hand te bedienen is. Doordat Rollbuddy na een verplaatsing uit zichzelf remt, kan het product gemakkelijk weggezet worden zonder dat het weg zal rijden.

Bij verminderde handkracht of mobiliteit zal het product met twee handen gebruikt worden en biedt het de extra stabiliteit die een gebruiker nodig kan hebben.

Design Results

In 2022 heeft de Rollbuddy een iF Design Award en in 2023 een Red Dot Design Award mogen ontvangen. De iF en Red Dot jury, bestaande uit design experts over de hele wereld, hebben het ontwerp en het gebruik van het product onderscheiden, waarmee het product een unieke positie in zijn markt heeft gekregen.