a Hybrid design
that focuses on the
BEST COFFEE EXPERIENCE

SUMMARY OF the nio

Opdrachtgever de Jong DUKE wilde voor het middensegment van de markt een koffiemachine met een professionele uitstraling, maximaal gemak in gebruik en onderhoud en een optimale koffiebeleving door de gebruiker. Scope Design ontwierp een compacte machine die het midden houdt tussen een professioneel espressoapparaat en een high-end koffieautomaat. Zichtbaar gebruiksgemak, optimale productbeleving en eenvoudig in onderhoud.

360º design

De Nio is een volledig rondom ontworpen machine, die met zijn fraaie achterkant bijvoorbeeld in de ‘leisure’ markt, vrijstaand op een bar geplaatst kan worden. De cannisters voor de ingrediënten steken als het ware door het plafond van de machine heen en zijn geïntegreerd in het totale ontwerp van de Nio. Deze compacte koffiemachine wordt verkocht in zowel de high-end kantorenmarkt, als in de foodservice (bijvoorbeeld aan Albert Heijn) en aan bedrijven in de horeca.

MORE SERVICE BY THE USER

De Nio stelt de gebruiker in staat om eenvoudig zelf, zonder de machine te openen, de dagelijkse service aan de machine te verrichten. De containers met ingrediënten zijn, bovenop de machine, makkelijk navulbaar en het reinigen van de machine is eenvoudig te doen met een pil. De vuilbak voor het koffieresidu en de stabiele lekbak zijn voor de gebruiker aan de voorkant van de machine goed bereikbaar. Hierdoor wordt het benodigde onderhoud door de operator sterk verminderd.

VISIBLE INGREDIENTS

Scope Design koos voor een ‘what you see, is what you get’– benadering. Door voor de ingrediënten transparante containers te gebruiken, komen bijvoorbeeld de koffiebonen duidelijk in beeld. Hiermee heeft de gebruiker zicht op de ingrediënten voor een vers kopje koffie. En is ook direct duidelijk welke ingrediënten bijgevuld moeten worden.

OPEN DISPENSE ZONE

De brede, horizontale oriëntatie geeft de Nio de uitstraling van een espressoapparaat. De uitgiftezone is vrij bereikbaar en heeft een opgeruimde aanblik. Het rooster is gemaakt van draadstaal, waardoor er geen vocht aan de onderkant van de kopjes achterblijft. En haal je voor meerdere mensen tegelijk koffie, dan schuif je de gevulde kopjes gewoon even opzij. Er passen makkelijk meerdere kopjes naast elkaar op het vlakke rooster.

ICONIC PROFESSIONAL EXPERIENCE

De Nio is een machine met een aantrekkelijk en vriendelijk uiterlijk, het is bijna alsof de Nio ‘je aankijkt’. En waar je ook komt, door zijn unieke uitstraling herken je deze koffiemachine direct. De materialisering in geperst aluminium in combinatie met het grote, glazen touchscreen display en de in hoogte verstelbare kop geven de Nio de professionele uitstraling van een high-end koffiemachine.

UI/UX DESIGN

De gebruiksinteractie is door Scope volledig ontworpen. Zowel de grafische user interface als de interactie met het product zelf. De GUI is internationaal eenvoudig te begrijpen en biedt een duidelijke structuur binnen de uitgebreide functionaliteit van de machine. Hierdoor kan een gebruiker in 3 stappen elke gewenste consumptie creëren. 

EASE OF USE IN PRODUCT 

De interactie gaat echter verder dan alleen de grafische user interface. Bijvoorbeeld door verlichting in de cannisters ziet de gebruiker welke ingrediënten worden gebruikt voor het zetten van de koffie. Dezelfde verlichting geeft ook aan of een container verkeerd wordt geplaatst of bijgevuld moet worden. Ook het niet interactieve gebruik is prettig. Duidelijke use-cue’s voor bijvoorbeeld het inwerpen van de reinigingspil maken het eenvoudig om de machine te begrijpen. De brede lekbak met een doorlopend rooster maakt het mogelijk om consumpties die al klaar zijn opzij te schuiven terwijl een nieuwe consumptie wordt bereid.

AWARDS

Het design leverde een Red Dot Design Award op in 2014, een IF Design Award in 2015 en een European Design Award in 2018.