Designing a bed
to optimize smart use
and provide a sense of safety

summary of the Schell Cocoon

Schell Industries was op zoek naar het ideale ziekenhuisbed, dat voor zorgprofessionals prettig en praktisch is in het dagelijks gebruik en waarin de patiënt zich veilig en geborgen voelt. Om aan alle technische normen te kunnen voldoen, werd een uitgebreid Programma van Eisen (PvE) gevolgd en integreerden we slimme functionaliteiten in het bed. In het ontwerp is een duidelijk verschil aangebracht in de look and feel van de buitenkant en de ruimte waarin de patiënt ligt. De buitenkant kreeg een praktische, medische uitstraling, terwijl we de binnenkant juist een zachter aanzien gaven, zodat de patiënt zich in een beschermende cocon waant. 

design brief

Schell Industries was op zoek naar het ideale ziekenhuisbed, dat voor zorgprofessionals prettig en praktisch is in het dagelijks gebruik en waarin de patiënt zich veilig en geborgen voelt. 

The approach of the project

In samenwerking met NPK Design heeft Scope Design eerste de concurrentie en context in kaart gebracht. Met behulp van de Visual Brand Language Tool werden de wensen van de opdrachtgever inzichtelijk gemaakt en kon worden begonnen met het ontwerp. Om aan alle technische normen te kunnen voldoen, werd een uitgebreid Programma van Eisen (PvE) gevolgd en integreerden we slimme functionaliteiten in het bed. Dat deden we bijvoorbeeld door een vernuftig mechaniek in het onrust-hek te plaatsen, waardoor deze compact en inklapbaar is. Door techniek die voorheen zichtbaar was, te verbergen in het ontwerp en door te kiezen voor gebogen hoofd- en voetborden, creëerden we een prettige omgeving voor de patiënt. 

THE DESIGN RESULT

In het ontwerp is een duidelijk verschil aangebracht in de look and feel van de buitenkant en de ruimte waarin de patiënt ligt. De buitenkant kreeg een praktische, medische uitstraling, terwijl we de binnenkant juist een zachter aanzien gaven. De compacte uitvoering maakt dat de zorgprofessionals efficiënt gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte in de behandel- en verpleegkamers. Tegelijkertijd zorgt het slimme mechaniek ervoor dat het bed maximaal in hoogte verstelbaar is. Patiënten kunnen zo gemakkelijk instappen en zorgprofessionals op een ergonomisch prettige hoogte aan het bed werken. Voor de patiënt biedt het nieuwe ziekenhuisbed een comfortabele plek, die als een cocon geborgenheid en veiligheid biedt in een vreemde, medisch-klinische omgeving. 

Het ontwerp is beloond met internationale designprijzen (Red Dot en IF).