an ergonomic
fast and efficient way to
detect bearing conditions

summary of the SKF Stroboscope

SKF vroeg Scope Design om het compleet nieuwe ontwerp van de stroboscoop qua vorm, kleur- en materiaalgebruik aan laten sluiten op andere meetapparatuur van SKF, waaronder de Shaft Alignement tool, een eerder ontwerp van Scope Design. Scope begon met verkennend onderzoek bij de eindgebruikers van de stroboscoop. De stroboscoop kreeg een lichte en compactere behuizing en past nu in een broekzak van de onderhoudsmonteurs. De tool is zelfs met handschoenen aan goed te bedienen. 

design brief

SKF vroeg Scope Design om voor een bestaande stroboscoop een compleet nieuw integraal ontwerp te maken. De Stroboscoop is intelligent, handheld meetapparaat, waarmee inspectie uitgevoerd kan worden op draaiende onderdelen. De stroboscoop produceert een knipperend licht waarmee een draaiend onderdeel visueel ‘stilgezet’ kan worden. Op deze manier kan een inspectie plaatsvinden terwijl de machine, zoals bijvoorbeeld een lopende band, doorloopt en het werk gewoon door kan gaan.  

The approach of the project

Scope Design begon met verkennend onderzoek bij onderhoudsmonteurs, de eindgebruikers van de stroboscoop, om inzicht te krijgen in de wensen en eisen van de gebruikers en de uiteindelijke gebruikscontext. Met dit onderzoek zijn aanknopingspunten verzameld voor de ontwikkeling van de nieuwe stroboscoop. 

SKF wilde het ontwerp van de stroboscoop qua vorm, kleur- en materiaalgebruik aan laten sluiten op andere meetapparatuur van SKF, waaronder de Shaft Alignement tool (ook een ontwerp van Scope). 

De brede expertise binnen Scope op het gebied van compacte elektronica behuizingen maakte een volwaardige samenwerking mogelijk met de Duitse partner van SKF in dit project. 

Designed to be intuitive

De vormgeving en de buitenste rand van rubber, geven de stroboscoop een robuust uiterlijk en maken hem stootbestendig. De stroboscoop past zowel goed in een omgeving van meetapparatuur, als binnen de wereld van de heavy duty tools. 

De juiste instellingen zijn voor een monteur nu eenvoudiger en meer intuïtief te kiezen voor een betrouwbare en nauwkeurige inspectie. In ergonomisch opzicht is de stroboscoop ook verbeterd. Bij het uitvoeren van metingen wordt de nieuwe stroboscoop rechtop in de hand gehouden. Hierdoor ontstaat een ontspannen polshouding en kunnen de gegevens van het scherm makkelijk afgelezen worden. 

Fully self-developed GUI

De stroboscoop is goed uitgerust voor de technische omgeving waarin hij wordt gebruikt. Door gebruik van een optical bonded display en het gebruik van alligatorglass is de leesbaarheid van het scherm zo optimaal mogelijk. Binnen dezelfde behuizing is ook een meer basic model gerealiseerd met een eenvoudig LCD display. 

Scope ontwikkelde ook de Graphical User Interface (GUI), tot op pixelniveau. De fysieke knoppen op de stroboscoop zijn belangrijk voor het goed met handschoenen aan kunnen bedienen en hebben een duidelijke visuele relatie met de graphics op de interface. De GUI ontwikkeling startte met een flowchart voor een goed inzicht in de menu structuur, waardoor een logische en gebruiksvriendelijke structuur van de bediening van de stroboscoop is bereikt. Uiteindelijk is de schermindeling en de grafische uitwerking in nauw overleg met de programmeurs van SKF uitontwikkeld. 

A product of collaboration

Scope heeft tijdens de detailengineering en de pre-productie nauw samengewerkt met een toeleverancier uit Portugal. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van het product tot op het laatste moment gewaarborgd werd. 

Het product onderging een ware metamorfose. De tool is veel compacter dan zijn voorganger. Om dit te kunnen realiseren leverde Scope waardevolle ontwerpsuggesties, zoals een intelligente componentenopbouw. Met een lichte en compactere behuizing past de stroboscoop nu in een broekzak van de onderhoudsmonteurs. Via Bluetooth kan de high-end versie worden gekoppeld aan elk mobiel apparaat. 

THE DESIGN RESULT

Het vernieuwde product bleek zo goed in te smaak te vallen bij de klanten, dat de verkoop al volop van start ging nog voordat de stroboscoop in de schappen lag. En ook nu nog blijven de reacties van klanten wereldwijd onverminderd positief.