Scope heeft tijdens de ontwikkeling van de scanner twee functionele testseries gemaakt om de werking en het gebruik van de scanner op locatie te kunnen testen in Kenia. In het eerste functionele model waren een bestaande sensor en lichtbron verwerkt. Hiermee zijn in Kenia vooral het gehele systeem en de context van de scanner getest, zoals het versturen van informatie, de rekenmodules, de app e.d.
Het tweede werkende testmodel werkte op basis van Arduino en bevatte de nieuwe, door Scope ontworpen en veel goedkoper te produceren lichtbron. Dit model diende er vooral toe om de warmtehuishouding, de benodigde robuustheid en andere ontwerp-aannames, zoals de constructie met de metalen behuizing en het opladen te testen. In het eindproduct is de elektronica definitief en werden optimalisaties uitgevoerd op de rekenmodules, de embedded software en de app.
Het uitvoerig testen in Kenia (en later ook op andere plekken in de wereld) leverde waardevolle feedback en interessante verbeterpunten op zoals bijvoorbeeld de ergonomische verbetering van de hoek van de handgreep. Een intuïtief passende grip voor het scannen van grond, bleek op locatie een andere dan op dat moment in het model ontworpen was.