REVOLUTIONIZING
THE WAY WE KEEP OUR
AGRICULTURE HEALTHY.

summary of Soilcares

De Soilcares Foundation, verbonden aan de Wageningen Universiteit, vroeg Scope Design de lead te nemen in de ontwikkeling van een bodemscanner. Hiermee kunnen agrariërs snel inzicht krijgen in de bodemgesteldheid om vervolgens de beplanting en bemesting daarop af te stemmen. Scope Design ontwikkelde zowel de complexe techniek in de scanner als de robuuste, stof- en waterdichte behuizing. Het leverde enthousiasme van de opdrachtgever en gebruikers op en een Reddot Best of the Best voor de techniek en het design.

design brief

Scope Design nam de lead in de te ontwikkelen bodemscanner. Met deze bodemscanner kunnen agrariërs snel inzicht krijgen in de bodemgesteldheid om vervolgens de beplanting en bemesting daarop af te stemmen. Eén van de uitdagingen bij deze opdracht was de warmteontwikkeling in een gesloten behuizing van de scanner, die ook in extreem warme omstandigheden van ontwikkelingslanden wordt gebruikt.

the approach of the project

Scope verzorgde voor de Soilcares Foundation zowel de projectleiding als de centrale projectcommunicatie tussen internationale componentleveranciers, elektronicaontwikkelaars, detail engineers en het ontwerpteam. In de ontwikkeling van de Soilscanner, een elektronisch product, vormde de geheel stof- en waterdichte (IP65) behuizing, een eerste belangrijke specificatie, omdat de scanner gebruikt wordt op het land in warme, stoffige omstandigheden, in natte rijstvelden of een modderige omgeving.

Het maken van een stofdicht product is ook van belang voor het verkrijgen van juiste uitslagen van metingen. Verstoringen van de analyses door het meten van stofdeeltjes moeten voorkomen worden.

Bij de start van het project is daarom gekozen voor een randvoorwaarde in de vormgeving waarmee werd gewerkt. Door met cirkelvormige afdichtingen te ontwerpen, neemt de afhankelijkheid van klem- of sluitkracht af en ontstaat meer controle op een goede stof- en waterdichtheid. Hiermee beperken we de risico’s in de engineering en bereiken we een bedrijfszekere functionaliteit.

In de definitieve versie van de bodemscanner steken aan de onderkant van de scanner sensoren uit voor het meten van de bodemvochtigheid en de temperatuur. Het ontwerp is hiervoor ge-update met een gelijke waterdichtheid én een elektrische isolatie voor de vochtigheidsmeting.