designing a new
line of recognisable
handsets that deliver

SUMMARY of the SWISS SENSE

Scope Design werkte voor Swiss Sense aan nieuwe remotes voor hun beddenassortiment en droeg als projectmanager de verantwoordelijkheid voor alle onderdelen van dit project. Zo groeide de invloed van Swiss Sense op het (eind)resultaat en konden de kosten omlaag. Het resultaat is een complete lijn slimme, moderne en elegante afstandsbedieningen, waarmee Swiss Sense voor de dag kan komen.

design brief

Swiss Sense werkte eerder ook al samen met Scope Design aan het realiseren van een nieuwe lijn handsets voor alle elektrische bedbodems. Op basis van die ervaring klopte Swiss Sense opnieuw bij Scope aan.

THE APPROACH OF THE PROJECT

De vraag van Swiss Sense om een nieuwe remote voor hun bedden te ontwikkelen, is voor Scope Design in de loop van dit project uitgegroeid tot een interessante en complete businesscase. Scope nam in dit project het volledige projectmanagement voor haar rekening en kon zo een soepele, samenwerking bereiken tussen het realiseren van alle elektronica, de software én de ontwikkeling van de behuizing. En daarmee lag de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de behuizing, de user interface en de software- en elektronica bij Scope in samenwerking met Betronic.

BUSINESS CASE

Tijdens de analyse stelde Scope voor om een remote te ontwikkelen, die zou kunnen werken met motoren van meerdere motorleveranciers, waardoor Swiss Sense controle krijgt op dit touchpoint met de klant, onafhankelijk van de leverancier die normaliter een bij de motor passende remote leverde. Tegelijk betekende het afnemen van de afhankelijkheid van de motorleverancier voor Swiss Sense meer ontwerpvrijheid en meer invloed op het design van de afstandsbedieningen.

DE COLLECTIE

Scope heeft uiteindelijk niet één remote, maar een collectie van afstandsbedieningen ontwikkeld, waarmee alle elektrische bedbodems van Swiss Sense bediend kunnen worden. De collectie bestaat uit een basisproduct voor de bediening van de elektrische hoog-laag functie, uitgebreid met een versie waarmee je ook een elektrische tv-lift in het voetbord kan bedienen. Extra functies zijn opgenomen in flexibele touchscreen interface. Functies zoals oriëntatieverlichting, massagestanden en het schakelen van de verlichting in de slaapkamer. En deze functies zijn door middel van het touchscreen verder uit te breiden.

PRODUCT OPZET

Scope bedacht hoe we de flexibiliteit van de collectie kunnen realiseren met een minimum aan onderdelen en hoe een snelle assemblage te realiseren is. Hiermee bereikt Swiss Sense een zo laag mogelijke kostprijs per product.

USER INTERACTION

De gebruikservaring van de remotes bestaat uit zowel mechanische knoppen als uit de touchscreen interface. De iconen op de knoppen worden bij aanraking verlicht zodat bedienen ook in het donker eenvoudig is. De werking hiervan werd door Scope uitgewerkt met lichtgeleiders en door het uitlaseren van de iconen na het lakken van de behuizing. De sensor voor de touchscreen wordt aan een spuitgegoten bol kunststof venster ‘gebond’, waardoor het venster met de vormgeving kan meelopen.

USER experience

Hierdoor zijn we in staat geweest om een elegante vormtaal door te voeren die zich het best laat omschrijven als modern, compact en passend bij een slaapkamer. Doordat de knopjes bij aanraking verlicht worden kan je de remotes ook in het donker goed bedienen. De remote voelt aan als een solide en volwassen product, mede doordat de batterijplaatsing is verbeterd. De batterijen zijn eenvoudig bereikbaar en verwisselbaar en tegelijk blijft het klepje goed zitten als de remote onverhoopt op de grond valt.

WELKE REMOTE IS VAN MIJ?

Een leuk detail is het stoffen labeltje dat aan de afstandsbediening zit, waarop je kunt aangeven van welk submerk en productgroep van Swiss Sense deze remote is. Door de tweekleurige uitvoering kan het label makkelijk worden omgedraaid om onderling tussen de ‘bed-eigenaars’ geen verwarring te krijgen over van wie de remote is.

PRODUCT MANUALS

Naast het product heeft Scope ook de handleiding voor de remote ontworpen om een complete end-to-end beleving te realiseren.