a sustainable
approach to design
with recycled metals

summary of RAW METALS

Scope Design heeft een manier ontwikkeld om van metaalafval nieuwe producten te maken, zonder de metaaldelen eerst te versmelten. Het procedé is nog volop in ontwikkeling, maar heeft intussen de eerste concrete resultaten opgeleverd. Het innovatieve metaalcomposiet draagt bij aan circulariteit van materialen en duurzame productie, doordat het de energie voor het versmelten en het transport van en naar de smelterijen bespaart. 

design brief

De lineaire benadering van het produceren van goederen zorgt voor enorme afvalbergen, plastic soep in oceanen en schaarste van bepaalde grondstoffen. Scope Design ziet het als een van haar taken om ontwerpen zo  duurzaam mogelijk te maken, in gebruik en productie. Tijdens een werkbezoek aan HKS Scrap Metals in Amersfoort raakten we geïnspireerd om meer te doen met metaal. 

The approach of the project

Normaal gesproken wordt ingezameld materiaal van metaal gesorteerd, vermalen en vervolgens gesmolten om te komen tot nieuw te gebruiken metaal. Dit proces bespaart weliswaar het delven van nieuwe grondstoffen, maar kost veel energie bij de verwerking en het transport. Scope Design zocht naar een manier om op meer duurzame wijze metaal opnieuw te gebruiken en vond het antwoord in RAW METALS. 

THE DESIGN RESULT

RAW METALS is een metaalcomposiet dat wordt gemaakt zonder smelten. De grondstoffen worden ‘om de hoek’ opgehaald bij de HKS Scrap Metals in Amersfoort. Met RAW METALS voeren we op dit moment allerlei testen uit volgens de ‘trial and error’ methode. We onderzoeken hoe het materiaal reageert op draaien, frezen, tappen, zandstralen en polijsten. We willen weten waarvoor we het nieuwe materiaal kunnen inzetten, waarbij we bijvoorbeeld denken aan interieuraccessoires als kapstokken en deurknoppen, fietsonderdelen of speelgoed. Binnenkort zijn de eerste productsamples klaar!